Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΓΗΡΑΙΟΤΕΡΟΣ ΠΙΟ ΓΥΜΝΑΣΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

93 ετών ο γηραιότερος πιο γυμνασμένος άνθρωπος στον κόσμο


Στην ώριμη ηλικία των… 93 ετών, ο πιο γυμνασμένος συνταξιούχος του κόσμου ετοιμάζεται να συμμετάσχει εφέτος σε τρία διεθνή πρωταθλήματα φυσικής κατάστασης. Ο Βρετανός Τσαρλς Έγκστερ, που παραδέχεται ότι είναι «πολύ ματαιόδοξος», άρχισε να κάνει τζόγκινγκ και κωπηλασία στα 85 του χρόνια, όταν παρατήρησε ότι είχε αρχίσει να παχαίνει.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, άρχισε τη σωματοδόμηση (μπόντι μπίλντινγκ) για να αποκτήσει το σώμα των ονείρων του.
Εφέτος, αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να...
συμμετάσχει σε τρεις διεθνείς διαγωνισμούς για masters (ασκούμενους ηλικίας άνω των 35 ετών).

Έτσι, δήλωσε συμμετοχή για την κωπηλασία στην διεθνή ρεγκάτα (World Masters Rowing Regatta) που θα διεξαχθεί στην Ιταλία, για τα αγωνίσματα στίβου και κολύμβησης στο πρωτάθλημα της Βραζιλίας (World Masters Athletics Championships) και για διάφορα αθλήματα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Strenflex (European Strenflex Championships) που θα διεξαχθεί στην Ελβετία.

Εάν τα καταφέρει να συμμετάσχει και στα τρία, θα είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο αυτής της ηλικίας που μπαίνει και στους τρεις αγώνες.

Ο κ. Έγκστερ, ο οποίος είναι συνταξιούχος οδοντίατρος και έχει δύο εγγόνια, γεννήθηκε στο Λονδίνο, αλλά ζει στην Ελβετία. Όπως γράφει η εφημερίδα «Daily Mail», ουδέποτε στη ζωή του είχε γυμνασθεί έως τα 85 του, που παρατήρησε ότι έχανε μυϊκή μάζα και το σώμα του έφθινε.

«Είμαι πολύ ματαιόδοξος και ήθελα όταν πηγαίνω στην παραλία να με κοιτάνε όλες οι σέξι 70άρες», δήλωσε. «Πιστεύω ότι ένας άνθρωπος μπορεί να αρχίσει οτιδήποτε νέο, σε οποιαδήποτε ηλικία – και αυτό έκανα. Ποτέ πριν δεν είχα ασχοληθεί με κάποιο άθλημα, αλλά τελικά όλα είναι δυνατά».

Ο κ. Έγκστερ, που έχει γεννηθεί το 1919, άρχισε πριν από οκτώ χρόνια ένα αυστηρό πρόγραμμα προπόνησης, με το οποίο έχασε μέσα στον πρώτο χρόνο σχεδόν 12 κιλά. Έκτοτε, πειραματίζεται με διάφορα είδη προπόνησης και αθλήματα, ενώ προσέχει την διατροφή του και παίρνει διατροφικά συμπληρώματα, ακολουθώντας και τις συμβουλές του προσωπικού προπονητή του.

«Είναι πολύ λίγα γνωστά για τις μεθόδους προπόνησης και διατροφής των υγιών ηλικιωμένων, που περνούν τα 70 τους χρόνια», λέει. «Έτσι αναγκαστήκαμε να εξερευνήσουμε έναν άγνωστο χώρο. Κάθε χρόνο, λοιπόν, βάζουμε ένα νέο στόχο και τον δοκιμάζουμε για να δούμε αν μπορώ να τα καταφέρω.

»Για να συμμετάσχω στο World Masters Athletics πρέπει να μάθω να κάνω σπριντ. Θα τρέξω στα 100 μέτρα – και αυτό είναι κάτι που ουδέποτε έχω κάνει έως τώρα. Προσπαθώ επίσης να βελτιώσω το κολύμπι μου, μήπως και προλάβω να συμμετάσχω και σε ένα αμιγώς κολυμβητικό πρωτάθλημα».

Ποια είναι, όμως, τα μυστικά της καλής υγείας του, που τον έχουν φέρει γερό και δυνατό στα 93 του χρόνια; «Τρεις παράγοντες», απαντά. «Ο πρώτος είναι η δουλειά, ο δεύτερος η διατροφή και ο τρίτος η γυμναστική – με την σειρά που τα λέω. Αυτά που προσπαθώ να επιτύχω μπορεί να αλλάξουν τη ζωή πολλών ανθρώπων».

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο σούπερ-παππούς έχει ήδη κερδίσει σε τέσσερα διεθνή πρωταθλήματα φυσικής κατάστασης (σε ένα το 2008, σε δύο το 2009 και σε ένα το 2010), με το ένα από αυτά να είναι πρωτάθλημα… δεκάθλου!